Amazing Grace

Infotaula obra musicalAmazing Grace

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalcançó Modifica el valor a Wikidata
IntèrpretGregorian
Mariah Carey
Louis Armstrong
Ray Charles
Whitney Houston
Ivan Rebroff
Judy Collins (1970)
Rod Stewart (1971)
Elvis Presley (1972)
Joan Baez (1976)
Kikki Danielsson (1982)
Nana Mouskouri (1985)
Lena Maria Vendelius (1991)
Ingmar Nordström (1993)
Helmut Lotti (1997)
Dolly Parton (1999)
Demis Roussos (2003)
Kikki Danielsson (2003)
Christer Sjögren (2007)
Il Divo (2008)
Susan Boyle (2009)
Celtic Woman (2010)
Jill Svensson (2011)
Jill Johnson (2011)
Nolwenn Leroy (2011)
Kikki Danielsson (2016) Modifica el valor a Wikidata
LlibretistaJohn Newton Modifica el valor a Wikidata
Lletra deJohn Newton Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Té la melodiaNew Britain Modifica el valor a Wikidata
Creació1772 Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1779 Modifica el valor a Wikidata
Gènerehimne cristià Modifica el valor a Wikidata
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Regne de la Gran Bretanya Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: a5393197-4f8e-31f3-a535-2de2ff275133 Modifica el valor a Wikidata
El final de la pàgina 53 dels Himnes d'Olney, on es recull la primera versió del que després seria conegut com a "Amazing Grace". El càntic està col·locat sota l'epígraf «I. Chronicles. Hymn XLI. Faith's review and expectation. Chap. xvii. 16, 17.» I ja mostra la coneguda tornada «Amazing grace! (how sweet the sound) / That sav'd a wretch like em ! / I onze was lost, but now am found, / Was blind, but now I see.»

"Amazing Grace" (Sublim Gràcia) és un himne cristià escrit pel clergue i poeta anglès John Newton (1725-1807) i publicat l'any 1779.[1][2] La composició, una de les cançons més conegudes als països de parla anglesa, transmet el missatge cristià que el perdó i la redempció és possible malgrat els pecats comesos per l'ésser humà, i que l'ànima pot salvar-se de la desesperació mitjançant la gràcia de Déu. La gràcia de Déu és un antic concepte de la tradició judeocristiana.

Newton va escriure la lletra a partir de la seva experiència personal. Educat sense cap convicció religiosa, al llarg de la seva joventut va viure diverses coincidències i girs inesperats, molts d'ells provocats per la seva recalcitrant insubordinació. Va ser forçat a unir-se a la Royal Navy i com a mariner, va participar en el mercat d'esclaus. Durant una nit, una tempesta va copejar tan fortament la seva embarcació que, terroritzat, va implorar l'ajuda de Déu, un moment que marca el començament de la seva conversió espiritual. La seva carrera com tractant d'esclaus va durar alguns anys més, fins que va abandonar la marina per estudiar teologia.

Ordenat sacerdot de l'Església d'Anglaterra en 1764, Newton va ser nomenat rector d'Olney (Buckinghamshire), on va començar a compondre himnes al costat del poeta William Cowper. "Amazing Grace" va ser escrit per il·lustrar un sermó al dia de Cap d'Any de 1773. No se sap si hi havia música per acompanyar els versos, ja que va poder ser recitat pels feligresos sense melodia. Va ser imprès per primera vegada l'any 1779 dins de la col·lecció d'Himnes d'Olney de Newton i Cowper. Malgrat ser relativament desconegut a Anglaterra, "Amazing Grace" va ser usat extensament durant el Segon Gran Despertar als Estats Units al començament del segle xix. La lletra ha estat adaptada a més de vint melodies, si bé la més coneguda i freqüent en l'actualitat és l'anomenada "New Britain", que va ser unida al poema en 1835.

L'autor Gilbert Chase ha escrit que "Amazing Grace" és «sense cap dubte, el més famós de tots els himnes populars», mentre que Jonathan Aitken, biògraf de Newton, estima en la seva obra que l'himne és cantat prop de deu milions de vegades cada any. Ha tingut una particular influència en la música folk i és un càntic emblemàtic dels espirituals americans. "Amazing Grace" va contemplar un ressorgir de la seva popularitat als Estats Units durant la dècada de 1960 i des de llavors ha estat interpretat milers de vegades, sent un clàssic dels cançoners populars dins dels països de parla anglosaxona.

  1. Denis Boidi Arn. «Análisis del Himno “Amazing Grace” (Sublime Gracia)». Ecocelestial.com.ar. [Consulta: 11 abril 2011].[Enllaç no actiu]
  2. «El Origen del Himno Sublime Gracia (Amazing Grace)». Revistagospel.org. [Consulta: 11 abril 2011].[Enllaç no actiu]

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search